wordpress themes.

Колко да пием?

Да предупредя, че става дума за безалкохолни субстанции, и то преди всичко вода. Споровете дали препоръката да се пие поне два литра чиста вода на ден или това е измислено правило, продължават. Всяка жена, която е опитвала да изпълни течната препоръка, се е убеждавала в нейната сложност. А неудобствата водят до прости въпроси – дали си струва да се променяме и ще бъдат ли усилията ни адекватно заплатени? И в неразборията на различните мнения, заредени в стотици медии, най-добре се ориентират търговците – бутилки и термоси се продават ударно, монтират им се чипове, които ни съобщават каква е течността в тях и кога трябва да изпием поредната доза. Полагат се гигантски усилия нетрадиционната теория да бъде вкарана в новаторска форма, за да не може амбициозният потребител да избяга от модела ”аз съм модерен във всичко”. И затова го наливат насила, а той поема доброволно определеното количество вода. И защо пък точно 2 литра или 3? Вероятно количеството е дошло в мозъка на някой специалист, но как?

Изчисляват процентите вода в човешкото тяло на около шейсет и пет. И тъй като химическите реакции в клетките протичат във водни разтвори, началото е ясно. Вода има и в кръвта, и в ставната течност. Кръвта пренася хранителните вещества, кислорода и хормоните. Ставната течност е смазката за движението на ставите – без нея няма да можем да мръднем от мястото си.

Простите заключения, основани на опита, подсказват: липсата на вода води до проблеми. Влошава се храносмилането, появява се главоболие, снижава се работоспособността. Бъбреците са застрашени от спиране. Всеизвестно е, че за намаляване на риска от образуване на камъни в бъбреците на здрави хора трябва да се пие допълнително над 1 литър вода. По отношение на ставите водата също е незаменима – липсата и води до триене на ставните повърхности без необходимото количество смазка и неизбежно се стига до артрит.

Числото, около специалистите се обединяват, е 30-40 мл вода на денонощие за килограм човешко тегло. Петдесеткилограмова жена трябва да изпива два литра вода на денонощие. Ако има допълнителни натоварвания или кърмене, количеството нараства. Но дали това количество е само на водата, приемана извън другите течности, съдържащи се в суровите плодове и зеленчуци или в готвените ястия? Обяснимо и логично е, че организмът извлича течностите от храната и ги усвоява. За мозъка ни няма значение дали поемаме само чаша вода или количество вода една чаша, добавена в супата. И е абсолютно сигурно, че ако се заредим с два литра вода над поетите от чая, кафето, плодовете и зеленчуците течности, ще си имаме проблеми с отделянето им. Допълнителната  вода според група австралийски учени е абсолютно излишна за организма и 2 литра е общото количество. И дподкрепят мнението си с неспоримия аргумент, че обратната теория е спонсорира от бутилиращите минерална вода компании. Ако не вярвате, загледайте се в рекламите. И след това пресметнете колко струват като изработка и излъчване. Ясно е, че има свръхпредлагане и е необходимо да се продуцира свръхпотребление.

Умните диетолози не дават твърди препоръки по отношение на водата. Повечето от тях са за два литра вода, поета изобщо от всякакви източници, а не само чрез пиене в чист вид. Вода има и в хляба, и в ядките, и в крайна сметка се получава количество около два литра и повече, поети на ден, ако човек живее нормално. Така че ако не ви се пие много вода, не пийте. Ако не ви привлича чистата вода, правете си чай, добавяйте в нея плодове, зеленчуци  или подправки. Но ако почувствате жажда, пийте! Рекордите от рода на два литра кока-кола, подсладено кафе или бира в голяма бутилка не се коментират. Те водят до покачване на глюкозата в кръвта и трупат мазнини в тялото. Кофеинът и алкохолът са диуретици и вместо да оправят водния баланс, го нарушават чрез отделените течности. Затова пийте вода умерено и слушайте вътрешния си глас. Не го заглушавайте с често повтаряни съвети от скъпи списания.

Четете още здравни съвети на женския здравен портал „Здраве за жената“.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestShare on Tumblr
Можете да коментиратеи в нашият сайт.

Добави коментар