wordpress themes.

Упражнения за корем

Кой не иска плосък корем със стегнати мускули? Има хиляди хора по света готови доброволно да гладуват, да приемат скъпи хранителни добавки или да спазват последната нашумяла диета само и само да се сдобият с мечтаната фигура за по-малко от месец.
Мазнините в областта на корема са метаболитно активни, което означава, че може да се отървем от тях значително лесно. Все пак трябва да се вземе предвид факта, че ако не се храним правилно, а прибегнем да нискокалоричен режим, е възможно да не свалим килограми в желания от нас период от време. Гладът и липсата на калориен прием оказват своето влияние и ние много по-лесно се поддаваме на изкушението да приемем любимите си храни, което пък означава, че вероятността дори да качим килограми спрямо изходното си тегло е съвсем реална.

Според Кристин Розенблум, която е преподавател по хранене и диететика в Университета на щата Джорджия, спазването на хранителен режим с определен дневен прием на калории, в съчетание с 1 час умерено физическо натоварване всеки ден, води не само до сваляне на килограми, но и спомага за запазването на желаното тегло. Професор Майкъл Дженсън от прословутата клиника Мейо пък твърди, че интензивните аеробни упражнения за корем спомагат за намаляването на сантиметрите в областта на талията.
Не бива да забравяме, че е от особена важност да поддържаме активен метаболизма си, така че процесът на горене на калории да е постоянен и да не се стига до моментът, когато тялото започва режим на натрупване на мазнина, което пък води до ненужно качване на килограми.
Защо е важно да правим упражнения?
Повечето хора, които се подлагат на хранителен режим, смятат че най-важно е да се следят калориите. Сметката според тях e проста – ако приемате повече калории отколкото изгаряте, то тогава тялото натрупва мазнини, а ако изгаряте повече отколкото приемате, то тогава сваляте килограми. Истината е, че това твърдение е само частично вярно, тъй като мускулите под мастната тъкан горят калории непрекъснато, което означава, че е възможно да има по-висок калориен прием без да се качва тегло.
Тялото се адаптира към всички промени, които се случват в него, затова ако сваляте килограми без да правите упражнения повишавате риска да загубите мускулна маса, което води до забавяне на метаболизма и тялото започва да трупа запаси от мазнини. Тези, които са свалили тегло в мазнини и мускули, може да открият, че общата им мускулна маса е значително намаляла спрямо преди, а което е още по-лошо, когато преядат започват веднага да трупат мазнини.
Преди да започнете да спазвате каквато и да е програма за сваляне на килограми, трябва да си поставите реалистични и постижими цели и да сте наясно какво се очаква от вас. По този начин натрупвате самочувствие, което е особено важно, за да успеете да достигнете до желаното тегло.
Изследователи в областта на биомеханиката, които работят към университета на Сан Диего, са проучили и оценили най-популярните упражнения за корем. Тяхното проучване показва, че упражненията, при които е необходимо постоянно да се работи за стабилизирането на областта, както и тези в които имаме въртеливо движение на тялото са най-ефективни и натоварват най-много мускулите.

Петте най-ефикасни упражнения за плосък корем
1. Каране на колело във въздуха от лег. Това е най-доброто упражнение за оформяне на плочките и външния кос коремен мускул. Легнете на пода и поставете ръце зад тила си. Повдигнете раменете от пода, като в същото време приближите коленете към гръдния си кош. Бавно приближете десния лакът към лявото коляно и изпънете десния си крак, след това сменете посоката, като движите краката си, все едно натискате педали на колело. Направете 1 до 3 серии с 12 до 16 повторения.
2. Набиране на висилка за корем. За това упражнение е необходим специален уред, комбиниращ висилка с тапицирани облегалки за ръце, така че краката да остават да висят във въздуха. Уредът може да се намери във повечето фитнес салони. Седнете на седалката и хванете здраво ръкохватките, притиснете гърба си назад към гърба на уреда и повдигнете свитите си колене към гръдния кош, след което ги отпуснете обратно долу. Направете 1 до 3 серии с 12 до 16 повторения.
3. Коремни преси с фитнес топка. При това упражнение се натоварва сериозно не само коремната мускулатура, но и се използва и цялото тяло, за да се запази равновесие по време на изпълнението. Легнете върху топката, като цялата долна част на гърба има основа върху нея. Поставете ръцете си на тила, за да повдигнете торса си от топката. Трябва да свиете мускулите на корема, така че долните ребра да се приближат към ханша. Дръжте топката стабилна докато се свивате, след това върнете гърба надолу, за да разтегнете мускулите. Направете 1 до 3 серии с 12 до 16 повторения.
4. Коремна преса с изпънати нагоре крака. Когато краката ви са изправени на горе, коремните мускули се активизират и упражнението е по-интензивно. Легнете на пода с изправени крака и сложете ръце зад главата, за да си осигурите опора. Повдигнете раменете от пода, като държите краката неподвижни за да направите коремна преса. Направете 1 до 3 серии с 12 до 16 повторения.
5. Коремна преса със свити колене. В този вариант на традиционното упражнение, където ръцете са отпуснати до тялото, като така се добавя допълнителна трудност и се повишава ефективността му. Легнете на пода и сложете ръце под главата си, като преплетете пръсти. Бавно свийте мускулите на корема и повдигнете раменете от пода като внимавате ръцете да стоят изправени. Направете 1 до 3 серии с 12 до 16 повторения.
Спазването на здравословен хранителен режим и правенето на упражнения всеки ден е един от най-добрите начини да свалите килограми и да сте в добра форма. Няма абсолютно сигурен начин да се справите с натрупаните мазнини в коремната област, но пък можете да си изберете такава физическа дейност, която ви е забавна и да губите килограми без дори да го осъзнавате. Затова ако предложените упражнения за корем не ви харесват или са ви трудни, то тогава може да пробвате разходки на пресечен терен, плуване или колоездене, като всяка една от тези дейности е чудесен начин да изгорите натрупаните мазнини и да тонизирате мускулите си.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestShare on Tumblr
Можете да коментиратеи в нашият сайт.

Добави коментар