wordpress themes.

Диета на Дюкан

Диета на Дюкан – как да я приложим, предимства и недостатъци на тази високо протеинова диета за отслабване

Въпросната диета на Дюкан е разработена от френския диетолог д-р Пиер Дюкан преди около десет години и незабавно набира небивала популярност. Много жени по света, както и известни модели, актриси и певици спазват този режим, за да поддържат фигурата си.

Диетата на Дюкан се основава на консумирането на храни богати на протеини и ограничаване на броя на приеманите въглехидрати до минимум, като това включва плодове, зеленчуци, кореноплодни и пълнозърнести продукти. Предпочитаните източници на протеини са бедни на мазнини като рибата, пилето и обезмаслените млечни продукти. Хранителния режим е разделен на 4 фази и в тях се консумират определени храни, които са разрешени.

Фаза 1

Това е така нареченият ударен режим, който се спазва в период между 1 и 10 дни, в зависимост от това, колко килограма трябва да свалите. Според д-р Дюкан спазващите диетата могат да свалят между 3 и 5 килограма в първите пет дни от започването и. По време на този етап се консумират само богати на протеини храни, които може да се овкусят с оцет, горчица, сол и подправки, които не съдържат мазнини или въглехидрати. Също така може да консумирате напитки, които не съдържат калории като вода, кафе, чай, диетични безалкохолни напитки, както и по лъжица и половина овесени трици. Д-р Дюкан предупреждава, че е възможно да се наблюдава изсъхване на устата и лош дъх по време на тази фаза, като тези състояния се регулират в известна степен чрез повишена консумация на вода.

Фаза 2

Нарича се още смесен режим и в нея се редуват дни, в които се консумират само протеини с дни, в които се консумират протеини и зеленчуци. Позволените зеленчуци в този етап не съдържат нишесте, като маруля, спанак, целина, краставици и домати, като могат да се консумират сурови, задушени на пара или под формата на супи. Тази фаза се спазва докато не достигнете желаното тегло, като е възможно да се сваля по килограм на седмица.

Фаза 3

Това е фазата на задържане на постигнатото тегло и започва да се спазва след като свалите желаните килограми. В този етап от диетата продължавате да се храните с протеинови продукти и зеленчуци, но също така можете да консумирате по една порция плодове всеки ден, какти и две филийки пълнозърнест хляб. Освен това, два пъти седмично можете да си позволите така наречените галавечери (първите седмици от този етап само една), когато можете да консумирате каквото пожелаете, както и да включите две порции нишестени храни седмично, като спагети или ориз.

Фаза 4

Този етап продължава през целия ви живот, като неразделна част от новия ви хранителен режим. Можете да консумирате, каквито храни пожелаете, като все пак се стремите да спазвате препоръките от фаза 3, а един ден от седмицата трябва да консумирате само протеинови храни.

Препоръчани храни
Постни меса като телешко, шунка, заешко, говеждо, пилешки и пуешки гърди, риба, морски дарове, обезмаслено кисело мляко, извара и прясно мляко, белтъци, тофу, листни зеленчуци, лук, подправки, горчица, кетчуп без захар, овесени трици, кафе, чай, диетични напитки, стевия, дъвки без захар.

Примерно дневно меню по диетата на Дюкан във фаза 2

Закуска
220 грама обезмаслена извара
1 резен пуйка
Кафе или чай с обезмаслено мляко и подсладител без калории

Закуска в 10 часа
120 гр обезмаслено кисело мляко

Обяд
Филе от риба тон с чушки
Пълени гъби
Крем с кафе

Следобедна закуска
1 парче шунка
Палачинка с овесени трици (направена от 2 супени лъжици трици)

Вечеря
Кебап с телешко
Супа от тиквички
Сладкиш плаващи острови

Препоръчвани упражнения
Правенето на упражнения е основен елемент от диетата на д-р Дюкан и не може да бъде пропускано. От спазващите режима се очаква да вървят бързо поне по двадесет минути всеки ден по време на фаза 1, а след това да увеличат времето до 30 минути във фаза 2.

“Като цяло комбинирайте вашата диета за отслабване с повишена физическа активност за по-добри крайни резултати!”

Диета на Дюкан и нейните предимства

Постигат се бързи резултати, което спомага за запазването на мотивацията.
Не е необходимо да се броят калории и да се следи броят им.
Възможно е да се спазва и от вегетарианци.
Има разработени разнообразни рецепти за всеки етап от диетата.
Не се изпитва чувство на глад по време на спазване на хранителния режим.
Така наречените галавечери, които се включат във финалните фази на диетата, улесняват спазването и.
Този хранителен режим лесно може да се спазва и когато ядете навън.

Диета на Дюкан и нейните недостатъци

Първите фази налагат строги ограничения и забраняват консумирането на множество здравословни храни като плодове, ядки и кореноплодни зеленчуци, за разлика например от диетата с ябълки, при която се набляга на плодовете.
Много от спазващите диетата се оплакват от запек, главоболие и лош дъх, в следствие на голямото количество приемани протеини, затова е важно да се приемат овесените трици и да се пие много вода.
Както при всяка една нисковъглехидратна диета, така и при диетата на Дюкан е възможно да се наблюдава по-лесна уморяемост и чести промени в настроението.
Не се препоръчва на хора страдащи от проблеми с жлъчката, високи нива на холестерол, бъбречни заболявания и хранителни разстройства.
Менюто не е много разнообразно за тези, които не обичат да консумират продукти от животински произход.
Препоръчва използването на изкуствени подсладители и безалкохолни напитки.

Заключение
Диетата на д-р Дюкан се концентрира върху консумирането на протеинови продукти с ниско съдържание на мазнини. Много от спазващите тази диета, са успели да свалят голям брой килограми и да задържат резултатите, макар че първите и фази са доста трудни от гледна точка на липсата на разнообразни хранителни продукти. Ако обичате да консумирате месо и продукти от животински произход тази диета ви позволява да свалите килограми без да усещате глад. Трябва да се има предвид, че последната фаза трябва да стане част от хранителния ви режим и ако не спазвате това изискване е много възможно да си върнете свалените килограми, които сте свалили при предишните фази от диетата на Дюкан.

Комментирование и размещение ссылок запрещено.

Комментарии закрыты.