wordpress themes.

Причиняват ли ниско-въглехидратните диети загуба на мускулна маса?

Дълги години отговора на този въпрос беше спорен, но сега вече имаме отговора на науката.

Първо, въглехидратите са захари. Те традиционно се разглеждат като гориво за повечето функции на тялото. През годините това погрешно схващане е напълно подкрепено от всички, търговци и производители на спортни напитки и захарни десерти, които казват, че трябва постоянно да се приема захар за да получите прилива на енергия, от който се нуждаете.

В интерес на истината, тялото ви може да си набави всички въглехидрати, от които се нуждае под формата на глюкоза от мазнините и белтъчините които приемате. Вашето тяло не използва изядените от вас въглехидрати за тази функция.

Това е медицински факт, който безброй професионалисти и непрофесионалисти непрекъснато игнорират. Може би тази „нужда“ за орално погълнати въглехидрати идва от факта, че на клетъчно ниво тялото със сигурност се нуждае от глюкоза за енергия (най-простата форма на молекулата на въглехидратите – захарите). Но това не значи, че те трябва да се ядат!

Глюкозата бележи началото на производството на енергия, използвана като гликолиза, което води до получаването на молекула наречена аденозин трифосфат или ATP. АТР е молекулата която дава нужната енергия в човешкото тяло. Всяка клетка в тялото ви работи благодарение на нея.

Без ATP нищо не се случва. Това е особено вярно за мускулната контракция. Когато тренирате усилено и мускулите ви се изпомпват се консумира ATP. Истината е, че полезните мазнини в храната ви са много по-ефективни за производството на тази енергия, но те не се използват от тялото ви, когато ядете много въглехидрати.

Колкото по-дълго време се пренебрегва този начин за получаване на енергия от мазнини, толкова по-лошо става за вас. Тялото може да свикне толкова много с постоянния и неестествен прием на захар, че нашата физиология може да „забрави“ за този начин на добиване на енергия от хранителни мазнини.

За да ви прозвучи по-убедително, просто погледнете състоянието на здравето ни като общество, опустошено от токсичния ефект на непрекъснато повишение на инсулина в отговор на постоянния поток от въглехидрати с които се храним. Резултатът е епидемия от затлъстяване и диабет.

Не забравяйте, че орално приетите бързи въглехидрати не са „съществени“, защото тялото ви може да произведе от полезните мазнини и протеините, които ядете, клетъчна захар. Протеинът, от друга страна е абсолютно необходим. Без да приемате някои незаменими аминокиселини няма да можете ефикасно да изграждате мускули.

Докато някои мазнини са вредни, други като есенциални мастни киселини са изключително полезни и не трябва да се пренебрегват в диетата ви. За всички тези билдъри, които все още си мислят, че се нуждаят от по-голям прием на въглехидрати за да не губят мускулна маса, най-накрая публикуваха резултати от медицински изследвания.

Те са доказали, че трениращи, които са били на ниско-въглехидратна диета, не са намалили размера на мускулите си. Специално проучване проведено от университет за медицински науки, RMIT в Мелбърн, Австралия, определя ефекта на концентрацията на мускулния гликоген за растежа на мускулите след тренировка с тежести.

Мускулна биопсия е потвърдила, че концентрация на гликоген през цялото време е била по-висока в контролната група отколкото в групата с ниско въглехидратна диета. При групата с нисък мускулен гликоген изпълняваща физически упражнения с висока интензивност не са били застрашени анаболените сигнали и резултатите от тренировъчната дейност.

Ниско въглехидратната диета не означава никакви въглехидрати!

Имайте в предвид, че „ниско въглехидратната“ не означава „без въглехидрати.“ Спокойно можете да използвате в диетата си храни като зеленчуци и някои плодове, които имат така наречените „случайни“ въглехидрати, защото количеството на захар е относително ниско и са богати на фибри.

За тези от вас, които искат да качват мускулна маса , като същевременно поддържат ниски мазнини, неразтворимите и разтворимите фибри са много полезни. Те подпомагат храносмилането и са мощни антиканцерогени. Все още ще чуете възражения от заклети привърженици на високо-въглехидратната диета.

Защото инсулинът е сам по себе си най-анаболения хормон и играе важна роля за изграждане на мускулите. Но докато това е вярно, високите нива на инсулин са опасни, тъй като създава инсулинова резистентност и диабет. В допълнение на това излишните му нива задействат липогенезата (процесът, при който се отлагат мазнините в тялото), за да се нормализира високото съдържание на захар от кръвта.

Как могат да се извлекат ползите от инсулина, без да се използват въглехидрати. Факт е, че аргинин, аланин и аминокиселини с разклонена верига (BCAA – изолевцин, левцин и валин), както и глутамин стимулират производството на инсулин в разумни количества, без да добавяте излишни калории от захар.

Докато се храните с висококачествен протеин (телешко месо, пилешко месо, риба, суроватъчен протеин на прах и тн.) не е нужно да се притеснявате за анаболното си състояние, защото той също осигурява малко количество инсулин. Така че, въглехидратите не са по никакъв начин от съществено значение за диетата ви, било и то за общото ви здравословно състояние или за покачване на мускулна маса. Тренирайте усилено, хранете се умно и според целите ви, използвайте нужните хранителни добавки и постигайте желаните резултати.

Източник: https://shop.4fitness.bg/

 

Комментирование и размещение ссылок запрещено.

Комментарии закрыты.